Клинични проучвания

Научни характеристики

Въпреки че себореята невинаги се асоциира с акне, съществува директна връзка между количеството образуван себум и тежестта на акне. Себумът е съставен от микс от липиди, от които 53% са триглицериди. Под действието на бактериални липази, освобождавани от Propionibacterium Acnes, триглицеридите се хидролизират до свободни мастни киселини (СМК) и глицерол. Най-новите клинични проучвания демонстрират, че СМК имат повишена проинфламаторна активност и стартират каскада на възпалението, която води до формиране на комедони, папули и пустули. Triethyl Citrateи Ethil Linoleate, в комбинация със Salycilic Acid и GT-peptide-10 показват мултицентрична активност, която модифицира микросредата в пилосебацейната единица и повлиява 4-те фактора от етиопатогенезата на акне.

Ползи за пациента

Медицинските изделия AKNICARE притежават клинично доказана ефективност и отличен профил на безопасност и поносимост. Показани са както при възпалително, така и при комедонно акне. Синхронизираното действие на Triethyl Citrate и Ethyl Linoleat води до промяна в микросредата на пилосебацейната единица. Резултатът е повлияване на комедоните, папулите и пустулите, съизмеримо с това при класическите терапии, базирани на ретинова киселина, антибиотици и бензоил пероксид (British Journal of Dermatology – 2007). Формулата на AKNICARE наскоро беше подобрена с въвеждането на GTpeptide-10, който проявява специфично антимикробно действие срещу P. Acnes. Действието на активните съставки е подкрепено с добавянето на салицилова киселина, която действа като помощно средство при абсорбцията на активните съставки и улеснява отстраняването на горните слоеве на stratum corneum.

TRIETHYL CITRATE И ETHYL LINOLEATE КОНТРОЛИРАТ МИКРОСРЕДАТА В ПИЛОСЕБАЦЕЙНАТА ЕДИНИЦА И ТАЗИ СИНЕРГИЧНА КОМБИНАЦИЯ ПОВЛИЯВА:

  • Себорея

ETHYL LINOLEATE потиска активността на ензима 5-alpha reducta- se и така ограничава дисфункционалната хормонална активност, която води до свръхпродукция на себум.

  • Хиперкератинизация (Формиране на комедони)

Под действието на бактериалните липази ETHYL LINOLEATE се хидролизира до linoleic acid, която проявява комедолитично действие. Локалното ù добавяне е необходимо, тъй като при пациенти с акне има установен дефицит на linoleic acid, който нарушава нормалния процес на кератинизация. Добавянето ù с последващо реинтегриране в кожните структури нормализира процеса на кератинизация и превентира образуването на комедони.

  • Бактериална колонизация и възпаление (Формиране на папули и пустули)

TRIETHYL CITRATE проявява умерено кератолитично действие в резултат на хидролизирането си до citric acid от бактериалните липази.

TRIETHYL CITRATE защитава триглицеридите в себума от хидролиза. Това е така поради факта, че бактериалните липази имат много по-голям афинитет към TRIETHYL CITRATE, отколкото към триглицеридите и докато в средата има тази активна съставка, те разграждат нея, а не компонентите на себума. Така се ограничава хидролизата на триглицериди и последващото образуване на проинфламаторни свободни мастни киселини.

Вследствие на хидролизата на TRIETHYL CITRATE средата в пилосебацейната единица става киселинна, а в такава среда се инхибира растежът на Propionibacterium Acnes. В допълнение на антибактериалната активност на TRIETHYL CITRATE, GT- peptide-10 демонстрира специфично антимикробно действие срещу Propioni- bacterium Acnes, без да иритира кожата. Ефективността му се потенцира от наличието на салицилова киселина, която действа като спомагателно средство при абсорбцията на активните съставки и има противовъзпалително действие.

graph1

% на предпазване на триглицеридната структура.
Триетилцитратът може да предпази триглицеридната структура до 80%.

table1

Линейна зависимост, визуализираща намаляването на Propionibacterium Acnes, когато колониите са подложени на действие на 5% разтвор на триетилцитрат. След 2 часа от действието на компонента броят на бактериите в колонията нама- лява с 99,97% (от 2 600 000 бр./г до < 1000 бр./г)

Направени са двойно-слепи, плацебо-контролирани изследвания, за да се проучи действието на AKNICARE Lotion върху Acne Vulgaris.

Charakida A, Charakida M, Chu AC ,Катедра по дерматология, болница Hammersmith, DuCane Road, W12 ONN, Лондон, Великобритания.

graph2

Комедоните намаляват с 55,5%
(в диапазона от 31,5 до 14, р<0.001)

graph3

Възпалителните лезии намаляват
с 62,56% (в диапазона от 18,5 до 7, р<0.001)

graph4

Продукцията на себум намалява с 53% до края
на изследването (в диапазона от 35 до 68%, р<0,001)